ITGWO

Into the Great Wide Open

How can a landscape, looked at through different eyes, and mapped out in a polyphonic and sensory way, grant new insights and outlooks, generate stories and offer possibilities for a more sustainable relationship between humans and their habitat?

Deze vraag staat centraal in ons werk en leven op het eiland Mull aan de Schotse westkust.
Sinds zomer 2017 bouwen we daar aan een studieplek zonder muren alwaar we in samenwerking met specialisten en generalisten werken met het landschap.

Voor ITGWO bouwden we een mobiele observatiepost tussen de bomen op een van de duinen nabij de schaatsvijver. In dit observatorium toonden we een collectie van werken en proeven die we in Knockvologan zijn gestart. Deze collectie zal bestaan uit eigen werk en uit resultaten van samenwerkingen.
Het observatorium is een weerbestendige werkruimte die bij ons in Schotland dienst zal doen als gastatelier, wintertuin, vogel observatiehut en zeewierlaboratorium. Op Vlieland zal het op één poot als een tol bovenop het duin in het zand geprikt staan. De bomen op het duin blokkeren het directe uitzicht maar via een periscoop tuur je langs de horizon. Het is echter niet het waddengebied maar het landschap van Tireragan dat de bezoeker te zien krijgt. Draait de bezoeker de periscoop, dan draait ook het landschap met de kijkrichting mee. Deze illusie zal een vervreemdende ervaring zijn die de bezoeker op twee plaatsen tegelijkertijd doet zijn.


Knockvologan Observatory – Knockvologan, Isle of Mull, Scotland

Knockvologan Observatory – Vlieland, The Netherlands